Taxa auto achitata in baza legislatiei vechi ar putea fi restituita integral,...

Taxa auto achitata in baza legislatiei vechi ar putea fi restituita integral, nu doar partial !!!

164
0
DISTRIBUIȚI

Persoanele care au platit taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante ar putea avea posibilitatea de a cere restituirea integrala a sumei achitate, conform unui proiect de act normativ lansat recent in dezbatere publica. In momentul de fata, proprietarii de autoturisme pot sa ceara inapoi doar banii platiti in plus, in cazul in care taxa auto a fost mai mare decat timbrul de mediu. Totodata, documentul publicat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) prevede si introducerea unei noi situatii in care va trebui achitat timbrul de mediu.

Cetatenii care — la momentul inmatricularii masinii — au platit taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ar putea sa ceara toti banii inapoi. Masura este inclusa de MMAP in Proiectul de ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a fost pus joi in dezbatere publica.

“Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresata organului fiscal competent”, scrie in propunerea de act normativ.

Mai exact, taxa auto va fi restituita integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plati anuale a cate 20% din suma datorata. De asemenea,statul va achita si dobanda pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei si rambursarea acesteia.

“Sumele (…), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si rambursarea acesteia, se pot restitui (…) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora”, este explicat in proiectul de ordonanta.

Important! Cererile de restituire vor fi solutionate in maximum 90 de zile de la inregistrare, iar solicitantii vor fi informati asupra acestui aspect in cel mult zece zile de la emiterea deciziei de catre autoritati.

Daca decizia organului fiscal va fi defavorabila sau daca acesta nu va respecta termenul de solutionare, contribuabilul va putea sa depuna contestatie. Practic, pentru a face acest lucru, solicitantii vor avea la dispozitie 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la expirarea termenului de comunicare a actului.

Daca persoana in cauza nu va fi multumita nici de decizia referitoare la contestatie — care se va da in 30 de zile de la inregistrare si se va comunica de indata –, aceasta va avea posibilitatea de a face plangere la tribunal. “(…) Impotriva deciziei privind contestatia, precum si in cazul nesolutionarii acesteia in termenul de 30 de zile, contestatorul poate face plangere la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul, in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului de 30 de zile. Hotararea pronuntata de tribunal este definitiva”, este punctat in documentul MMAP.

Atentie! Procedura exacta prin care statul va stabili cum se vor plati taxa auto si dobanda aferenta va fi inclusa ulterior intr-un ordin comun al ministrului mediului si ministrului finantelor.

Nota: Subliniem ca procedura propusa de MMAP prin acest proiect de ordonanta este diferita de cea stabilita de Guvern in anul 2014. Procedura de rambursare introdusa anul trecut vizeaza strict persoanele care au castigat in instanta restituirea taxei auto. Mai multe informatii gasiti in acest articol.

In prezent, statul da inapoi doar diferenta dintre taxa auto si timbrul de mediu

Ordonanta de urgenta referitoare la timbrul de mediu stabileste in momentul de fata ca proprietarii de autoturisme pot sa ceara doar returnarea partiala a taxei auto.

Concret, sunt indreptatite sa ceara Fiscului restituirea partiala doar persoanele care au platit o taxa auto mai mare decat timbrul de mediu. Asta inseamna ca statul da inapoi doar diferenta achitata in plus.

“In cazul in care taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, achitata, este mai mare decat timbrul rezultat din aplicarea prezentelor prevederi privind timbrul de mediu, calculat in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii sau al transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, se pot restitui sumele reprezentand diferenta de suma platita, numai catre titularul obligatiei de plata (…)”, dispune OUG nr. 8/2013.

In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta initiat de MMAP este precizat ca, in baza unei decizii din octombrie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, sistemul de rambursare aplicat in prezent incalca Dreptul UE. Judecatorii au considerat, in esenta, ca sistemul actual limiteaza sau chiar elimina obligatia statului de a restitui taxa auto incasata ilegal.

“Curtea a apreciat ca sistemul de rambursare rezultat din aplicarea prevederilor OUG nr. 9/2013 are ca efect limitarea si chiar eliminarea totala a obligatiei de restituire a taxei pe poluare percepute cu incalcarea dreptului Uniunii, precum si exonerarea autoritatilor nationale de obligatia de a lua in considerare dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare si rambursarea acesteia”, arata initiatorii in documentul amintit.

Nota: Informatii detaliate despre restituirea diferentei dintre taxa auto si timbrul de mediu gasiti aici.

Timbrul de mediu ar putea fi platit intr-o noua situatie

Proiectul de ordonanta aflat in dezbatere publica prevede, totodata, introducerea unei noi situatii in care proprietarii de autoturisme vor avea de platit timbrul de mediu.

Mai precis, taxa va trebui platita in cazul vanzarii unei masini pentru care Fiscul a emis odecizie de restituire a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante. Practic, dispozitia propusa face o referire directa la procedura de rambursare detaliata la inceputul acestui articol.

Timbrul de mediu este o suma datorata pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, asa cum scrie in OUG nr. 9/2013, iar acesta se plateste o singura data, in urmatoare cazuri:

  • la prima inmatriculare in Romania;
  • la reintroducerea in circulatie a unui autovehicul, daca la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituita valoarea reziduala a timbrului;
  • la vanzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost platita taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
  • la vanzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus in instanta restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

 

Atentie! Prevederile prezentate fac parte dintr-un proiect de ordonanta si NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ