Primele sancțiuni pentru televiziuni în cazul tragediei din Colectiv. Digi 24, amendă...

Primele sancțiuni pentru televiziuni în cazul tragediei din Colectiv. Digi 24, amendă pentru o știre neverificată. România TV și Kanal D, somații publice. La Antena 3 și B1 nu s-au găsit încălcări

226
0
DISTRIBUIȚI

Digi 24 a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului cu suma de 10.000 de lei pentru lipsa informării corecte şi pentru că nu a verificat informaţiile prezentate într-o scrisoare a unui presupus martor al tragediei din clubul Colectiv, document apărut iniţial pe site-ul HotNews.ro.

„La Digi 24 este o foarte mare problemă de informare corectă. Faci un material de 4 minute un material pe baza unei scrisori primite de un site”, a spus Radu Herjeu în motivaţia sa pentru amendarea postului de ştiri al grupului RCS&RDS.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a mai sancţionat posturile România TV şi Kanal D cu câte o somaţie publică pentru insistența cu care au prezentat imagini cu rudele victimelor aflate în suferinţă. În cazul Antenei 1 a fost propusă o somație publică pentru că a difuzat în noaptea tragediei imagini neblurate cu victime care erau resuscitate, însă propunerea nu a întrunit numărul de voturi (șase) pentru a fi aprobată.

Forul a analizat astăzi monitorizările făcute în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie pentru posturile – Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, PRO TV, Prima TV, Realitatea TV, România TV, TVR 1. Reamintim că în această perioadă CNA a primit aproape 100 de reclamații.

Radu Herjeu, membru CNA, despre relatările televiziunilor de la tragedia din clubul Colectiv:

“Mă aşteptam la mai rău, la derapaje mult mai mari, mi-era teamă de acele derapaje voite. Antena 3 singurul lucru pe care l-am gasit este lipsa atenţionărilor cu ‘aceste imagini va pot afecta emoţional’, la Antena 1 sunt imaginile cu rudele îndurerate, dar nu s-a insistat pe ele, aceeaşi situaţie la B1, la Kanal D chiar s-a insistat pe rudele îndurerate, la Pro TV lipsa de atenţionare că urmează imagini dure, iar la Digi 24 este o foarte mare problemă de informare corectă. Faci un material de patru minute, un material pe baza unei scrisori primite de un site. Din punctul meu de vedere n-au fost derapaje foarte grave.”

Un fragment din scrisoarea preluată de Digi 24 de pe site-ul HotNews.ro:

În scrisoarea care nu este asumată de un autor cu identitatea dezvăluită se aduc grave acuzaţii pompierilor şi oamenilor de la SMURD.

“Citesc peste tot despre mobilizarea exemplara a fortelor de interventie si-mi vine sa urlu: care mobilizare? nimeni nu a stiut ce sa faca, haosul intre pompieri, smurd si salvari a fost mai mare decat in randul oamenilor care au reusit sa iasa la timp. Cei mai multi dintre supravietuitori au fost scosi de cei iesiti in prima linie, nu de pompieri“, se spune în scrisoarea anonimă.

Sancţiunile propuse de Radu Herjeu au fost votate de şase membri (Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu).

LEGISLAŢIE.

Articolele de lege pe baza cărora a fost amendat Digi 24

Art. 3 cu 2 din Legea Audiovizualului: Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art 64. 1, b din Codul Audiovizualului: (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Articolul din Codul Audiovizualului în baza căruia au fost somate România TV şi Kanal D:

ART. 45
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.

Articol preluat INTEGRAL de pe site-ul paginademedia.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ