ISIS ameninţă Balcanii: “Otrăviţi necredincioşii, ucideţi-i, aruncaţi-le în aer casele şi maşinile!”

ISIS ameninţă Balcanii: “Otrăviţi necredincioşii, ucideţi-i, aruncaţi-le în aer casele şi maşinile!”

318
0
DISTRIBUIȚI

O înregistare video atribuită ISIS provoacă panică în Estul Europei. În România, potrivit SRI, nivelul de alertă teroristă este “precaut”. Iordanianul Jamal Abdel Jabbar Khalil Shalash va fi expulzat sâmbătă din România, după ce ICCJ i-a respins, vineri, contestaţia la decizia prin care a fost declarat indezirabil în România, pe o perioadă de 15 ani, întrucât susţinea gruparea Stat Islamic, pentru care făcea propagandă online.
Presa sârbă şi bosniacă a difuzat vineri o înregistrare video atribuită grupării jihadiste Statul Islamic (SI), în care aceasta ameninţă că vrea să creeze un ‘califat’ în Balcani, de unde să deschidă un nou front împotriva Europei creştine, consemnează agenţia EFE. “Otrăviţi necredincioşii, ucideţi-i, aruncaţi-le în aer casele şi maşinile’, este unul dintre mesajele ce se regăsesc în filmul de propagandă ‘Onoarea stă în jihadul’ SI. În înregistrarea video apar şi mai mulţi combatanţi proveniţi din statele balcanice cu populaţie majoritar musulmană, Albania şi Bosnia-Herţegovina, precum şi din Kosovo.
Se evidenţiază mesajul care cheamă la ‘înlăturarea guvernului trădător din Bosnia-Herţegovina, crearea unui califat în Balcani şi cucerirea Europei creştine’. Jihadiştii menţionează de asemenea că în Balcani au avut loc numeroase lupte de-a lungul secolelor, iar acum această regiune a devenit pentru ei un nou front şi un scut împotriva ‘cruciaţilor’ din Europa.
Este cunoscut faptul că în rândul combatanţilor jihadişti din Siria şi Irak se regăsesc şi numeroşi albanezi, bosniaci şi kosovari de confesiune musulmană.
Agenţia EFE notează că nucleele de populaţie musulmană din Bosnia, Albania şi Kosovo sunt o moştenire a secolelor de ocupaţie otomană, dar adaugă faptul că puţini dintre musulmanii din Balcani urmează curentele ultraconservatoare impulsionate din ţări precum Arabia Saudită, deşi în ultimele decenii a sporit influenţa acestora în zonă.

În Bosnia-Herţegovina au avut loc în ultimii 20 de ani circa zece atentate comise de indivizi asociaţi grupărilor islamiste radicale, anunță EFE.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ