Ai muncit cel puțin un an într-o tară din Europa? Primești pensie!...

Ai muncit cel puțin un an într-o tară din Europa? Primești pensie! Vezi cum !!!

453
0
DISTRIBUIȚI

Dacă locuiţi şi aţi muncit în statele membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, vi se aplică normele următoare.

Cine vă plăteşte pensia?
În fiecare ţară, dosarul dumneavoastră de asigurat este păstrat până când ajungeţi la vârsta de pensionare.
Fiecare ţară în care aţi fost asigurat pe o perioadă de cel puţin un an vă va plăti o pensie pentru limită de vârstă în momentul în care împliniţi vârsta de pensionare stabilită în ţara respectivă.  Pentru perioade mai scurte, găsiţi detalii la rubrica întrebări frecvente.

De exemplu, dacă aţi muncit în trei din ţările enumerate mai sus, veţi primi trei pensii pentru limită de vârstă.

Cum se calculează pensia?

Pensia dumneavoastră va fi calculată pe baza dosarului de asigurat din fiecare ţară: suma pe care o veţi primi din partea fiecărui stat va corespunde perioadei în care aţi beneficiat de asigurare în statul respectiv. Veţi primi o notă explicativă (documentul P1) incluzând o prezentare a deciziilor luate de fiecare ţară în care aţi înaintat o cerere.

Unde se depun cererile?

Chiar dacă aţi lucrat în mai multe ţări, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi, cu excepţia cazului în care nu aţi lucrat niciodată acolo. Dacă vă aflaţi în această situaţie, va trebui să depuneţi cererea în ţara în care aţi lucrat ultima dată.
Pensionarea în străinătate

Veţi primi pensie indiferent în ce ţară europeană locuiţi, permanent sau temporar (UE 28 + Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia). Pentru condiţiile existente în alte ţări, consultaţi rubrica întrebări frecvente.

Aflaţi care sunt drepturile dumneavoastră în fiecare ţară CLICK AICI

Alte pensii

În general, normele privind pensiile pentru limită de vârstă se aplică şi pensiilor de invaliditate, precum şi pensiilor pentru urmaşi (soţi supravieţuitori sau orfani).
Informaţii suplimentare

Consultaţi rubrica întrebări frecvente pentru informaţii suplimentare despre solicitarea pensiei, drepturile în materie de asistenţă medicală, vârsta de pensionare şi alte aspecte conexe.

MAI MULTE AICI

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ