Acte pentru romani in UK

Acte pentru romani in UK

491
0
DISTRIBUIȚI

Multi romani se intreaba ce fel de acte ai nevoie ca sa traiesti sau sa gasesti de munca in UK. Raspunsul e simplu: nu ai nevoie de acte. Nu in sensul in care noi romanii ne gandim si anume nu in sensul de permis de munca. De obicei intrebam de acte ca de ceva ce „trebuie” sa ai pentru a putea munci in Anglia. Nimic mai neadevarat.

Acte de identitate pentru a trai in UK

Pasaportul romanesc

Pasaportul este un act esential daca esti cetatean roman in UK. Pasaportul romanesc dovedeste ca esti cetatean european si ai dreptul sa muncesti neingradit in UK. De asemenea, pasaportul romanesc iti faciliteaza anumite servicii cum ar asitenta medicala gratuita de urgenta (ca cetatean European).

Pasaportul romanesc este de asemenea un act necesar cand vrei sa deschizi un cont bancar in UK.

Cartea de identitatea romaneasca

Desi nu la fel de larg aceeptata ca Pasaportul, Cartea de Identitate romaneasca este acceptata la aeroport si in unele cazuri chiar ca identificare in Marea Britanie (desi autoritatile din Marea Britanie au tendinta sa accepte mai usor pasaportul national decat cartea de identitate).

Permisul de conducere romanesc

Un alt foarte folositor daca traiesti in UK este permisul de conducere romanesc. Pentru a putea conduce in UK iti trebuie permis de conducere. Legea in UK spune ca poti conduce 1 an cu permisul national dupa care poti sa faci preschimbarea permisului romanesc in permis de conducere UK.

Alte acte pentru cetatenii romani in UK

NINO-National Insurance Number

National Insurance Number este numarul de asigurari sociale, un cod alfa-numeric personal pe care orice cetatean care plateste taxe sau primeste ajutoare sociale trebuie sa il aiba. Am scris mai pe larg despre acest subiect si ce este NINO ? Pe site-ul GOV.uk se specifica:

You pay National Insurance contributions to qualify for certain benefits including the State Pension.

You pay National Insurance if you’re:

16 or over
an employee earning above £155 a week
self-employed and making a profit of £5,965 or more a year
You need a National Insurance number before you can start paying National Insurance contributions.

De fapt NINO nu este un act in sine cat e mai mult un numar de asigurari sociale adica ceva ce te va urma pe tot parcursul vietii in UK.

De ce au romanii din Anglia nevoie de National Insurance Number (pe scurt NIN)?

Nu numai romanii au nevoie de National Insurance Number ci toti cetatenii din Marea Britanie: Anglia, Scotia sau Tara Galilor. National Insurance Number este numarul tau de „cont” ca sa zicem asa unde iti platesti contributiile sociale si de unde vei fi platit la pensie. Ca asigurari sociale platesti National Health Service – NHS si alte contributii banesti de-a lungul vietii.

Cum obtin National Insurance Number?

National Insurance Number este obtinut de catre cetatenii britanici la nastere. Cei care nu sunt cetateni britanici, in speta ceatenii romani din Anglia trebuie sa aplice pentru NIN cand incep o activitate economica cum ar fi aceea de self-employed. In cazul in care vrei sa lucrezi ca self-emplyed si esti posesor de Yellow Card trebuie sa ai un NIN personal. Pentru a obtine un National Insurance Number trebuie sa depui documentatia la HM Revenue & Customs (HMRC) – si aceasta documentatie depinde de statutul tau: angajat sau self-employed.

Pentru a obtine un NIN trebuie sa mergi la un interviu organizat de obicei la un Job Centre Plus, un centru de plasare a fortei de munca. Pentru a aranja un interviu trebuie sa suni la numarul de telefon 0845 600 0643 unde un reprezentant al Job Centre Plus iti va spune ce ai nevoie sa aduci la interviu si iti va stabili o data la care te vei prezenta la interviu. Cand te prezinti la interviu trebuie sa ai cu tine lista completa cu documentele care se cer pentru National Insurance Number. Noi Romani in UK va publica in curand aceasta lista in Limba Romana pe site-ul nostru.

Cat se plateste NIN ?

National Insurance Number se plateste diferentiat in functie de cat castigi si de statutul tau pe piata muncii: angajat sau self-employed.

CSCS card

CSCS card este un act care iti trebuie daca lucrezi in constructii. Acest act ca sa-i zicem asa este de fapt un card cu numele si poza ta pe el. CSCS card este de mai multe feluri si atesta calificarea ta in domeniul constructiilor. ACest card se obtine in urma unui examen relativ simplu si sunt carti si in Limba Romana dupa care se poate invata. Examenul se poate da si in Limba Romana.

CSCS card

De ce am nevoie de CSCS card?

CSCS card este un card care atesta pregatirea ta in Health and Safety regulations (protectia muncii) in UK. Toti lucratorii in constructii sau industrii adiacente si mai ales cei care lucreaza pe un santier trebuie sa aibe CSCS card. Desi nu este ceva solicitat de lege, in ultima vreme este aproape imposibil sa te angajezi in industria constructiilor fara un card CSCS.

Ce inseamna CSCS card?

CSCS = Construction Skills Certification Scheme. Cardul CSCS se obtine in urma unui examen, examen cu intrebari multiple. Testul CSCS se tine pe calculator si consta din alegerea raspunsurilor corecte la anumite intrebari.

Cate tipuri de CSCS card exista?

Exista mai multe tipuri de CSCS card in functie de calificarea si functia pe care o ai pe santier. Sunt carduri CSCS de diferite culori care atesta un anumit nivel de calificare. Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati urmatorul articol.

Se poate sustine examen in limba romana pentru CSCS card?

Da, este posibil sa va programati pentru a sustine examenul in Limba Romana pentru a obtine un card CSCS pentru calificarea dumneavoastra.

Cam acestea sunt principalele acte de care ai nevoie ca sa lucrezi in UK. Nu mai e nevoie de permis de munca, sau alte documente care sa ateste dreptul tau de munca in Marea Britanie. Daca aveti completari de adus acestui scurt articol despre actele necesare romanilor in UK va invitam sa lasati un comentariu mai jos.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

}
stiri internationale video comice stiri socante diaspora stiri stiri de ultima ora glume si poze comice lumea femeilor online retete culinare de exceptie jocuri online